Er bestaan ontzettend veel hulpmiddelen die het aan- en uitkleden (zouden moeten) vergemakkelijken bij mensen met een fysieke beperking. Vanuit onze expertise sommen wij graag voor jullie de meest nuttige hulpmiddelen op. 

    1. Aankleedstok

    Aankleedstokken zijn zeer handige hulpmiddelen door hun multifunctionele haak. Hiermee kan je eenvoudig kleding aan- of uit te trekken wanneer je een beperkte mobiliteit hebt van de schouders. De aankleedstok kan je ook gebruiken om materiaal dichter te brengen zoals schoenen op de grond of kledingstukken die aan kapstokken hangen waar je moeilijk bij kan.

    hulpmiddelen aan- en uitkleden
    aankleedstok met schoenlepel

    2. Knopenhaak

    Een knopenhaak is vooral bedoeld voor mensen met fijnmotorische problemen. Het handvat is verdikt voor een betere greep. Een lus wordt over de knoop geschoven, vervolgens trekt je en maak je tegelijk een draaibeweging. 

    knopenhaak
    knopenhaak

    3. Trekhulp voor ritssluiting of ritsring

    Een trekhulp voor de ritssluiting bestaat uit een ring met een oogje.
    Door een trekhulp aan de ritssluiting te bevestigen, kunnen mensen die de fijne motoriek missen om het kleine lipje van een ritssluiting te gebruiken, toch de ritssluiting open en dicht maken. Bij het aankopen van een jas bij So Yes wordt de ritsring trouwens standaard aan de jas bevestigd.

    ritsring

    4. Clipdas

    Een clipdas is een zeer eenvoudig, maar handig hulpmiddel voor mensen met fijnmotorische problemen of verminderde kracht. Met behulp van de clip kan je zeer gemakkelijk de das bevestigen aan je hemd zonder hem te moeten knopen.

    hulpmiddelen aan en uitkleden
    clipdas

    5. Sliplift

    De sliplift is bedoeld voor allen die om een of andere reden moeilijk hun voeten kunnen bereiken: mensen met heup- of rugproblemen, halfzijdige verlamming, evenwichtsproblemen, artrose, …
    Er is nu een opvouwbare versie die het gemakkelijker maakt om mee te nemen op verplaatsing of weg te bergen.

    sliplift
    sliplift

    6. Zubits

    Een zeer handige uitvinding voor mensen die de schoenen niet zelfstandig kunnen strikken, vinden wij de Zubits. Met één hand kan je de magneetjes aan elkaar klikken waardoor je schoen vast zit. Je kan de magneetjes weer losmaken zonder handen door je voet naar voren te bewegen.

    zubits
    zubits

    7. Doff n' Donner kousenaantrekhulp

    Doff n' Donner is een zeer handig aan- en uittrekhulpmiddel voor compressiekousen. Het vraagt enige oefening, maar eens je de handelingen gewoon bent, is het zeer eenvoudig in gebruik en uiterst comfortabel. De kous is na het uittrekken onmiddellijk klaar om ook weer aan te trekken.

    kousenaantrekhulp hulpmiddelen
    Doff n' Donner kousenaantrekhulp

    8. Magnetisch sluiting voor juwelen

    Het is haast onmogelijk om éénhandig of met fijnmotorische problemen juwelen zelfstandig te kunnen aan- of afdoen. Door een magnetische sluiting te bevestigen aan armbanden of kettingen, kan je dit probleem verhelpen.

    hulpmiddelen aan en uitkleden
    magnetische sluiting

    9. Helping Hand

    Grijpers of verlengde armen worden gebruikt door mensen die moeilijk de grond of een bepaalde hoogte kunnen bereiken zoals rolstoelgebruikers. Ze zijn bedoeld voor het oprapen van dingen, voorwerpen uit de kast halen, gordijnen dichttrekken,…

    helping arm
    verlengde arm om voorwerpen op te rapen

    10. Aangepaste kleding

    Het spreekt voor zich dat heel wat problemen verholpen kunnen worden door gebruik te maken van aangepaste kleding waardoor vaak andere hulpmiddelen niet meer nodig zijn.

    Mensen die een knoop of rits moeilijk kunnen sluiten kunnen gebruik maken van broeken met elastiek, jassen met magnetische rits of kleding met magnetische knopen zoals een trui of hemd.

    hemd magnetische knopen
    hemd met magnetische knopen

    Ben je rolstoelgebruiker, dan zal je veel meer comfort ervaren met een speciaal ontworpen rolstoelbroek die veel meer stof heeft aan de achterzijde zodat de rug goed bedekt is, die geen naden heeft op het zitvlak om doorzitwonden te vermijden, langere pijpen, enz. 

    aangepaste kleding
    aangepaste kleding

    Een alternatief voor schoenen met veters zijn de aangepaste schoenen met rits zoals Friendly Shoes. Dankzij de ritsen kan je de schoen makkelijk aan en uit doen.

    Friendly Shoes
    Friendly Shoes

    Dit is slechts een greep uit het aanbod aan hulpmiddelen bij het aan- of uitkleden. Indien jullie specifieke vragen hebben over dit onderwerp, aarzel zeker niet ons te contacteren. We zoeken met plezier mee naar een oplossing.

    Groetjes,

    Sofie en Jessie