ergocafé in Artevelde HogeschoolEnkele weken geleden werden we vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het ergocafé, georganiseerd vanuit het postgraduaat 'de ergotherapeut komt thuis' van Artevelde Hogeschool in Gent. Het is hierbij de bedoeling om zelfstandige ergotherapeuten en studenten van het postgraduaat samen te brengen om ervaringen uit te wisselen, tips en advies mee te geven met collega's die ook de stap willen wagen naar een zelfstandige praktijk of onderneming.


Sofie en Jessie_So Yes
Het was in de eerste plaats fijn om onze eigen ervaringen, tips en advies te kunnen delen, maar het was vooral tof om collega's te zien die ook een zelfstandige onderneming gestart zijn, elk met zijn eigen specialisatie. Zo leerden we Tinneke Claes kennen die gespecialiseerd is in het begeleiden van patiënten met een Niet-Aangeboren Hersenletsel, SnoezElke die snoezelmateriaal verhuurt of verkoopt en Ellen Bruyninckx die haar eigen praktijk heeft voor kinderen met leerstoornissen.

Wat ons bij de studenten vooral opviel tijdens deze bijeenkomst, is dat er heel veel ergo's dromen om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar dat het hen vaak aan durf en zelfvertrouwen ontbreekt. Ergotherapeuten kunnen op zoveel verschillende plaatsen tewerkgesteld worden, waardoor de valkuil erin bestaat dat het voor de buitenwereld vaak niet concreet genoeg is welke meerwaarde een ergotherapeut kan betekenen. De ergotherapeut moet zich nog vaak extra gaan bewijzen om te tonen dat het echt wel zijn nut heeft! Wanneer we echter die terughoudende positie blijven aannemen, dan kunnen we onvoldoende tonen waar wij werkelijk voor staan. Er zijn nochtans zeer mooie initiatieven bij: ergo- en hippotherapeute Benedicte Van Acker, of iemand die een hippe bar wou maken voor mensen met een beperking!
Onze tip was dus vooral: durf je hart te volgen en doe gewoon je eigen ding zoals wij! Als je iets echt wil, dan lukt het wel! Go for it collega's!
Groetjes,

Sofie en Jessie